Гуаюса (Ilex guayusa)

Артикул: 922
Країна виробник

230 грн

(18 відгуків)
Очистити

Доставка

Україна

Новою Поштою 1-2 дні від 40 грн

Міжнародна

7-14 днів

Способи оплати

  • Готівкою при отримані товара
  • Приват24 (+1%)
  • Платіжною карткою через сайт
  • Visa/MasterCard, Bitcoin

Опис

Гуаюса (Ilex guayusa)

Чай гуаюса 

Популярний латиноамериканський напій, який багато хто порівнює з іншим поширеним символом Південної Америки – мате. Причин для такого порівняння декілька. І той, і інший чай набув поширення на континенті ще до появи європейців. Завдяки дії кофеїну ці напої мають яскраво виражений тонізуючий ефект. До того ж готують і мате, і гуаюсу з висушеного листя дерева падуб.

Однак усе ж таки називати напій гуаюса різновидом мате некоректно, оскільки вживання гуаюси – це самостійна традиція. На відміну від популярного насамперед у Парагваї та Аргентині мате чай гуаюса найпоширеніший набагато північніше – в Еквадорі, Перу й Колумбії. До того ж для приготування гуаюси застосовують листя іншого виду дерева падуб, ніж у разі з мате. Для виготовлення мате потрібен падуб парагвайський (Ilex paraguariensis), а для гуаюси – падуб гуаюса (Ilex guayusa).

Крім того, використання мате значно більш комерціалізоване, тоді як вживання чаю гуаюса залишається переважно етнічною традицією. А значить для чаю гуаюса використовують екологічно чистішу сировину, а сам чай продовжує залишатися символом культури перш за все корінного населення Південної Америки, а не стилізацією латиноамериканської традиції.

Та й ефект від вживання гуаюси перевершує тонізуючу дію мате.

Ботанічне найменування: гуаюса (Ilex guayusa)

Падуб гуаюса

Це один із декількох видів дерева падуб, листя якого містять кофеїн і застосовуються для приготування чаю. Рослина являє собою вічнозелене дерево заввишки до 30 м. У природному середовищі гуаюса росте в тропічних лісах верхів’їв Амазонки. Дерево найпоширеніше в еквадорських провінціях Напо та Пастаза.

Активна речовина: кофеїн

Тонізуючий вплив чаю гуаюса пояснюється насамперед дією кофеїну, вміст якого в листі цієї рослини вдвічі перевищує його концентрацію в листі мате й приблизно може бути порівнянний із концентрацією кофеїну в кавових зернах. Однак у комплексі з іншими хімічними сполуками, такими як теобромін і гуанідин, гуаюса має щадніший і м’якший ефект, не так різко збуджує нервову систему.

Опис товару:

Листя гуаюси (сушене мелене листя)

Для приготування сировини листя на зрізаних пагонах дерева гуаюси зв’язують у великі «віники», висушують у природному середовищі та подрібнюють.

Загальні відомості

Гуаюсу п’ють не лише як стимулятор

Не менш важливо, що це ще й ритуальний латиноамериканський чай, що полегшує соціальне спілкування та проведення найрізноманітніших церемоній – від зустрічей у колі друзів біля багаття до традиційних зборів провісників і тлумачів снів.

В Еквадорі та Перу гуаюсу застосовують і в любовній магії, і в обрядах підготовки до сесій прийому аяхуаски, і для приготування різноманітних алкогольних напоїв на вуличних фестивалях, і як напій для сімейних зустрічей під час навчання дітей та підлітків традиціям корінного народу. Застосовують гуаюсу для зміцнення як тіла, так і духу.

Дія на організм

Ключовий ефект, який проявляється після вживання гуаюси, – це загальне підвищення тонусу організму. Напій гуаюса має антистресовий ефект і може бути використаним як засіб активізації діяльності головного мозку.

Ефект від вживання чаю гуаюса проявляється в поліпшенні ясності розуму та збільшенні фізичних можливостей організму. Гуаюса піднімає настрій, підвищує концентрацію уваги та пильність, допомагає поліпшити розумову працездатність.

Крім того, напій може використовуватися для нормалізації роботи шлунково-кишкової та серцево-судинної систем. Чай гуаюса містить природні антиоксиданти, що сприяють вповільненню окисних процесів в організмі, які відповідають за швидкість процесів «старіння».

Завдяки вживанню гуаюси простіше вдається контролювати вагу тіла та легше витримувати дієти. Напій може застосовуватися під час реабілітації та очищення організму від наслідків токсичної дії алкоголю, куріння й шкідливого харчування.

Рекомендації до застосування

Смак чаю гуаюса – приємно трав’яний і трохи землястий. Це не різкий і не гіркий на відміну від мате напій насиченого темно-зеленого кольору з приємним трав’яним ароматом. Загалом чай гуаюса трохи нагадує традиційні трав’яні напої на основі альпійських трав у суміші із зеленим чаєм, який теж багатий на кофеїн.

Запарювати напій гуаюса можна простим традиційним методом, розмішуючи 1 ст. л. запарки в 350 мл окропу. Однак краще смак і дія напою проявляються, якщо чай проварити на повільному вогні від 5-10 до 30-40 хвилин, а після дати настоятися й процідити.

Пити гуаюсу можна в чистому вигляді або з медом. Тонізуючий ефект краще проявляється вранці, однак у Латинській Америці його нерідко вживають перед сном.

Протипоказання

Правила вживання гуаюси аналогічні правилам вживання мате або зеленого чаю. У помірних кількостях цей напій не є небезпечним для здоров’я та не має протипоказань. Однак маленьким дітям, людям похилого віку й тим, кому протипоказаний кофеїн, цей чай не рекомендовано. Надмірне вживання чаю гуаюса може спричинити нудоту

 

 

18 відгуків для Гуаюса (Ilex guayusa)

Відгуків немає, поки що.

Будьте першим, хто залишив відгук “Гуаюса (Ilex guayusa)”“
Більше переваг для Вас!
  • Акційні пропозиції
  • Промо-код на знижку
  • Розпродажі