ГУАЮСА
Ботанічне найменування: гуаюса (Ilex guayusa)
Чай гуаюса – це популярний латиноамериканський напій, який багато хто порівнює з іншим поширеним символом Південної Америки – мате. Причин для такого порівняння декілька. І той, і інший чай набув поширення на континенті ще до появи європейців. Завдяки дії кофеїну ці напої мають яскраво виражений тонізуючий ефект. До того ж готують і мате, і гуаюсу з висушеного листя дерева падуб.
Однак усе ж таки називати напій гуаюса різновидом мате некоректно, оскільки вживання гуаюси – це самостійна традиція. На відміну від популярного насамперед у Парагваї та Аргентині мате чай гуаюса найпоширеніший набагато північніше – в Еквадорі, Перу й Колумбії. До того ж для приготування гуаюси застосовують листя іншого виду дерева падуб, ніж у разі з мате. Для виготовлення мате потрібен падуб парагвайський (Ilex paraguariensis), а для гуаюси – падуб гуаюса (Ilex guayusa).
Крім того, використання мате значно більш комерціалізоване, тоді як вживання чаю гуаюса залишається переважно етнічною традицією. А значить для чаю гуаюса використовують екологічно чистішу сировину, а сам чай продовжує залишатися символом культури перш за все корінного населення Південної Америки, а не стилізацією латиноамериканської традиції.
Та й ефект від вживання гуаюси перевершує тонізуючу дію мате.
Активні речовини: кофеїн; теобромін; гуанідин
Тонізуючий вплив чаю гуаюса пояснюється насамперед дією кофеїну, вміст якого в листі цієї рослини вдвічі перевищує його концентрацію в листі мате й приблизно може бути порівнянний із концентрацією кофеїну в кавових зернах. Однак у комплексі з іншими хімічними сполуками, такими як теобромін і гуанідин, гуаюса має щадніший і м’якший ефект, не так різко збуджує нервову систему.
Властивості чаю: м’який тонік; антистрес; підвищує настрій, концентрацію, фізичну витривалість; сприяє нормалізації роботи ШКТ та серцево-судинної системи; уповільнює окиснення; відновлює захисні функції організму
Дія на організм:
-
Ключовий ефект, який проявляється після вживання гуаюси – це загальне підвищення тонусу організму. Напій гуаюса має антистресовий ефект і може бути використаним як засіб активізації діяльності головного мозку.
-
Ефект від вживання чаю гуаюса проявляється в поліпшенні ясності розуму та збільшенні фізичних можливостей організму. Гуаюса піднімає настрій, підвищує концентрацію уваги та пильність, допомагає поліпшити розумову працездатність.
-
Крім того, напій може використовуватися для нормалізації роботи шлунково-кишкової та серцево-судинної систем. Чай гуаюса містить природні антиоксиданти, що сприяють уповільненню окисних процесів в організмі, які відповідають за швидкість процесів «старіння».
-
Завдяки вживанню гуаюси простіше вдається контролювати вагу тіла та легше витримувати дієти. Напій може застосовуватися під час реабілітації та очищення організму від наслідків токсичної дії алкоголю, куріння й шкідливого харчування.
Класичний рецепт:
-
гуаюса: 2 ч.л.
-
вода: 300-350 мл
-
час: 10-15 хвилин
-
температура: 100 °C
Для приготування чаю 2 чайні ложки гуаюси треба помістити в заварник або термос, залити окропом, дати настоятися 10 хвилин. Для смаку можна додавати мед або цукор.
Смак чаю гуаюса – приємно трав’яний і трохи землянистий. Це не різкий і не гіркий, на відміну від мате, напій насиченого темно-зеленого кольору з приємним трав’яним ароматом. Загалом чай гуаюса трохи нагадує традиційні трав’яні напої на основі альпійських трав у суміші із зеленим чаєм, який теж багатий на кофеїн.
Найкраще смак і дія напою проявляються, якщо чай проварити на повільному вогні від 5-10 до 30 хвилин, а після дати настоятися й процідити. Тонізуючий ефект краще проявляється вранці, однак у Латинській Америці його нерідко вживають перед сном.
Опис товару: сушене подрібнене листя гуаюси
Для приготування сировини листя на зрізаних пагонах дерева гуаюси зв’язують у великі «віники», висушують у природному середовищі та подрібнюють.
Загальні відомості
Падуб гуаюса (Ilex guayusa) - це один із декількох видів дерева падуб, листя якого містять кофеїн і застосовуються для приготування чаю. Рослина являє собою вічнозелене дерево заввишки до 30 м. У природному середовищі гуаюса росте в тропічних лісах верхів’їв Амазонки. Дерево найбільш поширене в еквадорських провінціях Напо та Пастаза.
В Еквадорі та Перу місцеві п’ють гуаюсу не лише як стимулятор. Не менш важливо, що це ще й ритуальний латиноамериканський чай, що полегшує соціальне спілкування та проведення найрізноманітніших церемоній – від зустрічей у колі друзів біля багаття до традиційних зборів провісників та тлумачів сновидінь; для навчання дітей та підлітків традиціям корінного народу; для приготування різноманітних алкогольних напоїв на вуличних фестивалях. Застосовують гуаюсу для зміцнення як тіла, так і духу.
Протипоказання
Правила вживання гуаюси аналогічні правилам вживання мате або зеленого чаю. У помірних кількостях цей напій є безпечним для здоров’я. Однак маленьким дітям, людям похилого віку й тим, кому протипоказаний кофеїн, цей чай не рекомендовано. Надмірне вживання чаю гуаюса може спричинити нудоту.