КАВА-КАВА
Ботанічне найменування: кава-кава; кава; перець п’янкий (Piper methysticum)
Кава-кава або частіше “кава” – це рослина й одночасно традиційний напій, що виготовляється з кореня тихоокеанської культури перець п’янкий («кава» у перекладі з тонганської та маркізької мов островів Полінезії означає «гіркий»). Дія чаю з кореня кава-кави характеризується комплексним заспокійливим та тонізуючим ефектом.
У тихоокеанських культурах Полінезії, Мікронезії та Меланезії – на Гаваях, Фіджі, островах Вануату, Самоа, Тонга та в інших місцях на заході Тихого океану – напій кава-кава – традиційна альтернатива алкоголю. Але на відміну від алкоголю, після частування кава-кавою відсутній похмільний синдром. Історія вживання «п’янкого перцю» в Тихому океані налічує понад 2 тисячі років.
Уперше рослина та традиція застосування кава-кави були описані німецьким ученим Георгом Форстером, учасником другої експедиції Джеймса Кука. Полінезійці тоді познайомили європейців із найпростішим способом вживання кава-кави – жування кореню або подрібнення в кораловій ступці, де він змішувався з водою.
Сьогодні на різних островах Океанії налагоджено кустарне та промислове виробництво величезної різноманітності напоїв «Кава», що отримується з безлічі сортів кава-кави різної якості. Вони пропонуються, зокрема, відвідувачам традиційних місцевих барів – накамалів, створених саме для спільного вживання кава-кави.
Активні речовини: кавалактони
Кава-каву культивують в умовах тропічного клімату з великою кількістю сонячних днів та опадів. Діючі речовини в корінні кава-кави, відповідальні за анксіолітичний та ейфоричний ефект, а також відчуття оніміння слизових, яке викликає вживання кореня, – кавалактони.
У висушеному корінні кава-кави в середньому міститься до 15% кавалактонів і 10-12% води. Свіжий корінь складається з води на 80%. При цьому концентрація кавалактонів у коренях різних сортів кава-кави може бути різною. І в різних регіонах Тихого океану регламентується культивація так званих благородних і неблагородних сортів кава-кави.
Властивості чаю: емпатоген; релаксант; покращує якість сну; антидепресант; знімає м’язову скутість; адаптоген
Дія на організм:
-
напій із кореня кава-кави справляє одночасно седативну, анестезуючу та тонізуючу дію;
-
виступає як емпатоген, який полегшує спілкування та соціальну взаємодію;
-
застосовується як релаксант, засіб від безсоння та для боротьби з тривожністю;
-
загальний ефект кава-кави подібний до сп’яніння, але за правильного вживання кава-кава не викликає похмілля й порушення когнітивних функцій. Головний результат уживання кава-кави, що настає після тонізуючого ефекту, – м’язове розслаблення, заспокоєння та загальна релаксація без утрати ясності розуму. Напій надає відчуття злагоди та усуває моральний дискомфорт;
-
рекомендують у тому числі для нормалізації сну та як адаптоген (препарат проти стресу) чи антидепресант.
Класичний покроковий рецепт напою (на 1-2 людини):
-
10 г кореня кави змішуємо з 400 мл води кімнатної температури;
-
важливо! додаємо 1 ч.л. оливкової олії та/або 100 мл кокосового молока (кавалактони екстрагуються завдяки жиру);
-
перемішуємо суміш та залишаємо мінімум на годину, по можливості на 4-8 годин;
-
якщо готуємо влітку – ставимо в холодильник;
-
після настоювання (при можливості) збиваємо суміш блендером/міксером або інтенсивно перемішуємо;
-
проціджуємо напій через 4 шари марлі або через бавовняну тканину;
-
корінь залишаємо в тканині, яку потрібно загорнути та гарно віджати;
-
тканину кладемо у напій, дозволяючи ввібрати рідину та знову віджимаємо;
-
операцію повторюють протягом 5-10 хвилин, після чого віджатий корінь викидаємо;
-
готовий напій рекомендується знову відфільтрувати (сам корінь не має попадати до напою – так як подразнює шлунок).
Важливо! Готовий напій слід вживати маленькими порціями, набираючи в рот і затримуючи на декілька хвилин. Кавалактони всмоктуються через слизові, викликаючи приємне оніміння. Для поліпшення смакових якостей кави – в напій можна додати мед.
Дія напою може тривати від 3 до 8 годин та більше. Кава-кава чудово поєднується з кратомом (наприклад малайзія голд або борнео червоний) і має яскраво виражений антидепресивний та антистресовий ефект. Передозування напоєм спричиняє сонливість.
Опис товару: мелене коріння кава-кави
Корінь кава-кава збирається й виробляється в природному середовищі на островах Тихого океану.
Загальні відомості
Кава-кава – ендемічна тихоокеанська рослина. Це тропічний чагарник, який виростає до висоти 2 м, після чого рослина починає розростатися вшир. Коріння кава-кави можуть досягати глибини 60 см. Примітно, що кава-кава майже не розмножується насінням, а здебільшого – живцюванням.
Вважається, що рослина виникла в Новій Гвінеї або на островах Вануату й поширилася Тихим океаном мореплавцями. У Новій Зеландії, куди полінезійці колись дісталися морським шляхом, вирощують різновид кава-кави, який належить до виду Piper excelsum.
На відміну від перцю п’янкого, який не витримує місцевого клімату, новозеландська кава-кава не справляє характерної п’янкої дії. Назва, імовірно, – данина предкам, які привезли рослину морем, але не змогли зберегти саджанці полінезійської кава-кави.
Протипоказання
Утримайтеся вживати кава-каву, якщо найближчі 6-8 годин плануєте керувати автомобілем та працювати з уважністю.
Всесвітня організація охорони здоров’я визначає водяну суспензію з коренів кава-кави як засіб із «прийнятно низьким рівнем ризику для здоров’я». Враховуючи тривалу традицію вживання кава-кави в Полінезії, використання напою можна вважати безпечним.
Була проведена низка досліджень, у яких висловлювалася гіпотеза про можливу токсичність екстракту кава-кави для печінки (гепатотоксичність), що призвело до обмежень продажів кава-кави та препаратів на основі кореня в окремих країнах Європи. Надалі з’ясувалося, що гепатотоксичність, можливо, пов’язана з вживанням спиртовмісних настоянок і екстрактів. Також шкода може бути спричинена поєднанням напою з лікарськими препаратами та алкоголем. І тому обмеження продажів кава-кави було скасоване (зокрема, це сталося в Німеччині).
Вживання кава-кави протипоказано дітям, вагітним, матерям-годувальницям, а також людям, які страждають від хвороб печінки та мають індивідуальну непереносимість подібних засобів. Кава-каву не варто поєднувати з алкоголем та фармацевтичними або рослинними препаратами. Не рекомендовано використання спиртових та ацетонових екстрактів кавалактонів.
Також варто утриматися від тривалого безперервного вживання напою (понад місяць) та перевищення дозування (більше ніж 4 чашки на день). Рекомендована перерва після курсу вживання становить щонайменше 4 тижні.
Дослідження на Кава-Кава (piper methysticum) вказують на ряд потенційних корисних властивостей:
-
Протизапальні та протиракові ефекти: останні дослідження вказують на те, що кава і її ключові фітохімічні речовини мають протизапальні та протиракові ефекти, на додаток до добре задокументованих неврологічних переваг. Повна ссилка: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6748478/
-
Застосування для лікування тривоги та безсоння: кава (piper methysticum) - це рослина з тихоокеанських островів, яка використовується для лікування тривоги та безсоння.
Повна ссилка: https://www.verywellmind.com/kava-kava-what-you-need-to-know-89218
-
Ефективність та безпека при короткостроковому вживанні: дослідження підтверджує ефективність та безпечне короткострокове використання кави для лікування "нервової тривоги, напруги та неспокою", особливо в незатяжних випадках. Повна ссилка: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12907348/
-
Кавалактони та дія на цнс: кавалактони мають потужну дію на центральну нервову систему, як клінічно, так і в тваринних моделях. Повна ссилка: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30303634/