МУКУНА ПЕКУЧА
Ботанічне найменування: мукуна пекуча (Mucuna pruriens)
Порошок мукуни – це біодобавка, яка набула поширення як антидепресант, афродизіак, засіб для підвищення сексуальної активності та препарат для поліпшення загального стану організму. Мукуну використовують для підвищення тонусу тіла та зміцнення здоров’я нервової системи. Вона сприяє якіснішому проживанню сексуального досвіду, допомагає ефективніше справлятися зі спортивними навантаженнями й виступає в ролі корисного омолоджуючого засобу, зокрема в профілактиці хвороби Паркінсона.
Мукуна пекуча поширена в країнах Африки та Азії, особливо багатих традиціями використання лікарських рослин. Незвичайні властивості як насіння, так і інших частин (квіток, листя, пагонів) цієї бобової культури зумовили популярність мукуни й у системах альтернативної медицини, і в класичному спортивному харчуванні.
Активні речовини: амінокислота L-дофа (L-диоксифенілаланін) – біохімічний попередник дофаміну (леводопа); алкалоїди; антиоксиданти
Насіння мукуни містить антиоксиданти, цілий ряд різних алкалоїдів і біологічно активних речовин, а також до 20-35% протеїну. Однак найціннішим компонентом насіння все ж є амінокислота L-дофа.
L-дофа – нейротрансмітер, біохімічний попередник гормону дофаміну, який відповідає за передавання сигналів головного мозку, пов’язаних із відчуттям щастя, задоволення, прихильності та інтересу до життя. Дофамін потрібен не тільки для поліпшення емоційного стану та якості життя в принципі, але й для подолання симптомів хвороби Паркінсона, таких як тремор та м’язова ригідність.
Властивості рослини: антидепресант; релаксант; адаптоген; збільшує сексуальний потяг та секрецію тестостерону; підвищує чуттєві насолоди та потенцію; омолоджує; поліпшує якість сну; профілактика хвороби Паркінсона
Дія на організм:
-
боби мукуни застосовуються як антидепресант – вони поповнюють кількість дофаміну, так як його дефіцит – одна з причин виникнення депресії. Безпосереднє застосування речовин, що містять дофамін, не призводить до потрібних результатів. Тому в медичних цілях використовується його біохімічний попередник – амінокислота L-дофа (L-диоксифенілаланін), уживання якої спричиняє біосинтез дофаміну та інших гормонів.
-
мукуна пекуча відома як засіб для збільшення чуттєвих насолод, посилення лібідо чоловіків і жінок, а також як препарат для природного підвищення потенції та лікування чоловічої безплідності.
-
анаболічний засіб, що забезпечує сприятливе гормональне тло (збільшення секреції власного тестостерону та вироблення гормону росту) в умовах фізичних навантажень.
-
мукуну пекучу використовують для збільшення м’язової маси тіла та боротьби з ожирінням, для поліпшення якості сну, а також координації рухів.
-
порошок мукуни має загальнозміцнювальну дію, яку можна описати як «радість тіла». Цей стан ефективний сам собою, але ще більше посилюється під час спортивних навантажень.
Класичний рецепт:
-
мукуна: 1/4 до 3/4 ч.л.
-
вода: 100-150 мл
-
час: 10-15 хвилин
-
температура: 40-50 °C
Порошок мукуни вживають від 1/4 до 3/4 ч.л. один раз на день, запиваючи теплою водою.
Опис товару: молотий порошок бобів мукуни
Одержують порошок мукуни з насіння тропічної бобової рослини мукуни пекучої, яка відома в Азії під назвами «оксамитова квасоля» та «вельветові боби».
Загальні відомості
Мукуна пекуча – це багаторічний кущ сімейства “бобові”. Його вирощують у тропіках Азії та майже по всій території Африки, за винятком півночі континенту. Стручки бобів мукуни вкриті гострими волосками, які в разі дотику спричиняють сильне подразнення, нестерпний свербіж, висип, а іноді й алергічну реакцію. Через це в Африці рослину називають «шалені боби».
Крім насіння, у господарстві використовують пагони та листя мукуни. Цю рослину вирощують як силосну культуру та корм для тварин, а також як сидерат для збагачення ґрунту азотом. В Індонезії ферментовані боби мукуни після тривалого вимочування використовують у кулінарії.
Протипоказання
Мукуну краще не вживати дітям, вагітним та матерям, що годують та тим, хто має індивідуальну непереносимість компонентів цієї рослини. Для профілактики та лікування хвороби Паркінсона за допомогою порошка мукуни потрібна консультація медичного спеціаліста.