Ча де Бугре (Cordia salicifolia)
Кордія саліцифолія (Cordia salicifolia) або Кордія екалікулата (Cordia ecalyculata), відома в народі як порангаба (porangaba), кафезіньо-до-мато (cafezinho-do-mato) або ча-де-бугре (chá-de-bugre), яка рясно росте в центральних і північно-східних регіонах Бразилії, а також у тропічних лісових районах Аргентини та Парагваю, широко використовувалася як сечогінний засіб і анорексигенний засіб для зменшення набору зайвої ваги. При аналізі їх фітохімічного складу були виявлені кофеїн, калій, дубильні речовини, алантоїн та алантоєва кислота. Червоні плоди або ягоди порангаби, що нагадують кавове зерно, містять кофеїн. У деяких дослідженнях повідомляється, що спиртовий екстракт листя Cordia salicifolia викликає зниження реплікації вірусного герпесу 1 типу і цитотоксичну дію на неопластичні клітини.
СКЛАД: Хімічні дослідження його складу свідчать про наявність кофеїну, алантоїну, алантонової кислоти та калію хлориду.кофеїн - алкалоїд, що належить до групи препаратів, які класифікуються як метилксантини (триметилксантин). Він є важливим стимулятором центральної нервової системи і має різні механізми дії в організмі людини. Кофеїн має слабку сечогінну дію, як вже зазначалося, і цей ефект потенціюється наявністю калію, присутнього в рослині. Алантоїн і алантоєва кислота також присутні в рослині і сприяють загоєнню і регенерації шкіри. Флавоноїди, дубильні речовини та інші фенольні речовини є компонентами рослин з потенційною антиоксидантною активністю, головним чином тому, що вони діють як секвестри кисневих радикалів, речовин, які називаються вільними радикалами.
ЛАТИНСЬКА НАЗВА: Cordia salicifolia або Cordia ecalyculata
ВИКОРИСТАНІ ЧАСТИНИ: Листя
Спосіб сушіння: сушіння на сонці
АКТИВНІ РЕЧОВИНИ: кофеїн, калій, флавоноїди, дубильні речовини, алантоїн, фенольні кислоти.
ВЛАСТИВОСТІ: В медицині використовується здавна, переважно у вигляді чаю як сечогінний, стимулюючий кровообіг, кардіотонічний, зменшує набряки, пригнічує апетит (при лікуванні ожиріння), крім того, сприяє зниженню рівня загального холестерину і тригліцеридів, перешкоджає відкладенню жирів в артеріях. На додаток до вищезазначених дій, дослідження також продемонстрували її противірусну активність проти Herpes simplex типу 1 та антибактеріальну проти Helicobacter pylori. Кордія екалікулата - це природний і здоровий спосіб схуднення. Лікувальні властивості цієї рослини можна пояснити наявністю в ній таких речовин, як кофеїн, калій, дубильні речовини, алантоїн і жирні кислоти. Дослідження підтверджують дію кофеїну на центральну нервову систему як засобу, що пригнічує апетит, і стимулятора для посилення спалювання локальних жирів. Дубильні речовини допомагають боротися з вільними радикалами, запобігаючи передчасному старінню шкіри. Японські дослідники показали, що Кордія сприяє виведенню зайвої рідини, збільшенню сили скорочення серцевого м'яза, зменшенню целюлітних відкладень, стимулює кровообіг, допомагає в боротьбі з вірусом герпесу I типу і цитотоксичністю для деяких ракових клітин. Інші дослідження також показали зниження рівня загального холестерину і тригліцеридів, речовин, що відповідають за відкладення жирів в стінці кровоносних судин, тим самим знижуючи ризики захворювань і серцево-судинних захворювань.
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:
Приготування чаю: Додайте 1 ч.л. порошку в чашку окропу, накрийте кришкою і настоюйте 3-5 хвилин. Процідіть і пийте 2-3 рази на день за тридцять хвилин до їжі
ЗАСТОСУВАННЯ: Нутрицевтики, дієтичні добавки, біологічно активні добавки до їжі, харчові добавки, функціональні харчові продукти, лікувальне харчування.
ЗАСТЕРЕЖЕННЯ: У дуже високих дозах може стати токсичним. Цей продукт також протипоказаний хворим на гіпертонію та кардіопатію, з підвищеною чутливістю до кофеїну, вагітним жінкам та дітям.