Тема, яку хочеться донести - кратом краще заварювати, а не їсти сухим, запиваючи водою. Кілька важливих слів про гігієну, чай і миття рук.
Чай камелії китайської, чайний кущ (Caméllia sinénsis) вирощують у високогір'ях і рівнинах Китаю, Індії, Таїланду, Японії, Шрі-Ланки і навіть у нас на західній Україні. Сорт залежить від ферментації, умов збору, сушіння, зберігання. Важлива частина задоволення від цієї рослини - її заварювання. Правильно підібрана кількість чаю, посуд, температура води, час заварювання, обстановка. Це не простий, але благотворний процес. У підсумку ви отримаєте смачний і корисний тонізуючий напій. І що приємно, перемкніть свої думки в "тут і зараз" під час його приготування.
Саме заварюванню віддають перевагу в усіх культурах. Алкалоїди чаю в такий спосіб екстрагуються у воду з листа. І ми отримуємо саме напій, заряджений рослиною. Так заведено вживати в усьому світі, а не з'їсти, наприклад, жменю перетертого листя. Сенс в естетиці, а ще й у гігієні. Коли ми зазвичай миємо руки перед прийомом їжі та після того, як сходили в туалет. Миємо своє тіло після трудового дня, тренування і протираємо клавіатуру ноутбука. Причина поведінки в бактеріях, які є всюди, що абсолютно нормально. На нас їх мільярди, у нас самих теж кілька кілограм і ми живемо з ними в симбіозі. Але баланс рівноваги може бути порушений навіть немитими руками. Особливо в спекотних країнах. Хто був в Азії, добре знає про важливість чистих рук і бутильованої питної води.
Це стосується не тільки звичного китайського зеленого, чорного чаю. Етнічні чаї та рослини теж за свою історію застосування людиною мають по кілька рецептів приготування кожен. Будь-то Гуарана, Муїра Пуама або Кратом. Всі вони заварювалися тим чи іншим способом. Хочеться докладніше зупинитися на тому ж чаї Кратом. Наприклад, у Малайзії традиційно свіже листя варилося кілька годин у воді і потім розливалося порційно. У Таїланді листя жували, але не ковтали. В Індонезії мелений чай заварюють окропом або варять свіже листя. Тобто, термічно обробляють і не їдять/проковтують сам лист. У деяких країнах же навпаки поширилася звичка змішувати Кратом із соком або йогуртом, а то й зовсім запивати листя водою. Це пов'язано зі швидким ритмом життя. Коли не вистачає часу на себе, своє тіло і здоров'я.
До питань заварювання Кратома варто підходити більш ретельно. Для експерименту можна спробувати різні варіанти. Але потрібно пам'ятати. По-перше, поспіх повністю вбиває будь-яку естетику і ритуал приготування. По-друге, у деяких людей з'їдений лист може спричинити подразнення кишківника. По-третє, кожен організм індивідуальний, і та кількість бактерій, що природно присутня на листках, може спричинити розлад шлунка і в деяких випадках діарею з коліками. Пам'ятайте, що Кратом - екзотичний чай із країн з екваторіальним і вологим тропічним кліматом. Тому краще проварювати, заварювати окропом або водою, прогрітою до 95 градусів.
Варіант заварювання: 1/3 чайної ложки чаю на 250 мл води заливаємо окропом. Додаємо часточку лимона, шматочок свіжого імбиру. А як охолоне до 40 градусів, то ще трохи меду. Виходить приємний смак і аромат. Осад можна заварити ще раз. Цей варіант дає змогу зробити максимально правильний чай. Так ви будете впевнені, що в напої немає небажаних мікроорганізмів. Наш улюблений рецепт це: проварити Кратом 1-3 хвилини на невеликому вогні, додавши часточку імбиру, кілька насінин кардамону, шматочок бадьяну і насіння фенхелю за настроєм. Зручно й атмосферно, коли ви варите в каструльці на кілька присутніх друзів. Упевнені, смак і аромат напою припаде їм до вподоби.
Бажаємо вам насолоджуватися улюбленим чаєм, експериментувати з новими рецептами і пам'ятати про особисту гігієну та естетизм.